Tatarzy krymscy to lud turecki, pochodzący z południowej Syberii, który w dobie Czyngis-chana przemieścił się w kierunku zachodnim. W XIII w. stali się jednolitym narodem. Są wyznawcami islamu sunnickiego. Po upadku Chanatu Krymskiego część z nich wyemigrowała do Turcji, jednak większość została na Krymie. Tuż po wojnie Stalin wysiedlił z Krymu pod zarzutem zdrady ojczyzny wszystkie niesłowiańskie grupy etniczne, Tatarzy zostali deportowani do Uzbekistanu. Na Krym mogli wrócić dopiero w 1989 r.
Teraz na Krymie mieszka ok. 250 tys. Tatarów. Starają się odnowić swoja kulturę.
Meczety żyją obecnością wiernych, pięć razy dziennie rozlega się z wież minaretów śpiew muezina, przejmujący, choć prawdopodobnie płynący z taśmy,osiedla tatarskie wyróżniają się schludnością i barwnością na tle ukraińskiej szarości i niechlujstwa, a kuchnia zdecydowanymi smakami, świeżością potraw i miłą błyskawiczną obsługą.

Zapraszam do spaceru po tatarskim Krymie.

W oddali za Zatoką Kalamicką widać Eupatorię, gdzie mieszka duża społeczność Tatarów i znajduje się jeden z piękniejszych na Krymie meczetów, wzorowany na świątyni Hagia Sofia.

Uliczka w Bakczysaraju ("Miasto Ogrodów"), dawnej stolicy chanów krymskich. Jeden z kilku tamtejszych meczetów.

Eupatoria, miasto karaimów, Tatarów i Ormian.
Dżuma-Dżami (Meczet  Piątkowy) zbudowany w XVI w. przez słynnego architekta Simaniego.

Odezwa do wiernych w Teodozji.

Tatarzy krymscy dbają, by ich zapamiętać po powrocie do domu.



Mieszkaniec Bakczysaraju.

W przedsionkach meczetów, jak i cerkwi wiszą dyżurne chustki dla tych kobiet, które nie mają własnych nakryć głowy.

Ogrzewanie kozą w meczecie w Teodozji.





Arabeski.

Pałac chanów krymskich w Bakczysaraju.

Tatarzy.









Harem.



Fontanna Łez na Dziedzińcu Fontann.

Wielki Meczet Chan-Dżami.

Cmentarz chanów.





Cmentarz w Eupatorii.





"Wostocznaja kuchnia" -tak są anonsowane miejsca, gdzie można zjeśc tatarskie jedzenie. Jest ich na Krymie mnóstwo, a jedzenie dobre, choć wydaje mi się zbyt tłuste.

Szaszłyk barani.

Czebureki bywają wypełnione mięsem, serem, warzywami. Ostro przyprawione, jada się je palcami, po których kapie tłuszcz.


Kolejny odcinek będzie o Krymie prawosławnym i karaimskim.Nie wiem, kiedy...
Name:

Komentarze:

29.04.2008, 19:56 :: ownlog.com
bajarka
Będzie, będzie, tylko się ogarnę z polem i zagrodą :)

29.04.2008, 18:51 :: 212.244.115.33
Siostra
I co z obiecanym cd? Albo przynajmniej CD ;)

26.04.2008, 06:36 :: 89.79.27.5
Ania
Koniecznie! I jak podejrzewam, na początek zdjęcia małej wielkopolskiej wsi...? Bardzo chętnie zobaczę jeśli się pojawią. Zazdroszczę, ja nadal mieszkam w dużym małopolskim mieście ;-), choć wokół tyle pięknych miejsc (z Twoich zdjęć ;-)), Pozdrawiam!

25.04.2008, 08:51 :: ownlog.com
bajarka
Dziękuję! Na razie mam troszkę przestoju i zawirowań związanych z przenosinami z dużego małopolskiego miasta na małą wielkopolską wieś. Ale zdjęcia nadal będą. Pozdrawiam serdecznie! :-)

24.04.2008, 22:27 :: 89.79.27.5
Ania
Bardzo lubię do Ciebie zaglądać, robie to regularnie :-) Zdjęcia jak zwykle piękne i bardzo ciekawe. Tyle się można z nich dowiedzieć. Pozdrawiam serdecznie!