Nie samym duchem, czyli iberyjskie jedzenie


Link 02.03.2010 :: 09:48 Komentuj (2)
Podczas naszej zimowej włóczęgi po południowych wybrzeżach Andaluzji i Portugalii, jak zawsze i wszędzie kosztowaliśmy regionalnych specjałów. Najchętniej odwiedzaliśmy te miejsca, gdzie jadało, czy piło przy barze wielu miejscowych, a wewnątrz panował swojski klimat. Oczywiście, jak wszędzie omijaliśmy internacjonalne fast foody i wielkie hotelowe restauracje, skupiając się na knajpkach przeważnie małych, przytulnych i zacisznych, gdzie mieliśmy szansę skosztować autentycznych miejscowych potraw i poobserwować ludzi.
Andaluzja.
 Wielki region, sięgający od Morza Śródziemnego po Atlantyk. Są tu wyniosłe góry, falujące wzgórza, bezkresne pola oliwne i plantacje cytrusów. Kuchnia odpowiada różnorodności krajobrazu, bazując na bogactwie ryb i skorupiaków, doskonałych gatunków mięsa i dziczyzny, dojrzałych w słońcu warzyw i owoców.
darmowy hosting obrazków
Tradycją i ulubionym zajęciem Hiszpanów i Portugalczyków jest tapeo, krążenie od jednego baru tapas (tapas = zakąska) do drugiego.
Każdy z barów tapas ma swoją specjalność.
darmowy hosting obrazków
Antequera, śniadanie w barze tapas, sałatka krabowa, "specjalność zakładu", kawa, pszenne pieczywo i...
darmowy hosting obrazków
...tortilla
darmowy hosting obrazków
Anchois i kalmary smazone w rzadkim cieście.
darmowy hosting obrazków
Ulubione iberyjskie (i nasze) zakąski to owoce morza, oliwki i przepyszne sery. Oczywiście nieodzowny jest kieliszek miejscowego wina.
darmowy hosting obrazków
Jesteśmy w Tarifie, najbardziej na południe wysuniętym miejscu Europy. Restauracja nazywa się El mesón el picoteo.
Tłumy ludzi, zabiegani kelnerzy, kucharz wygląda z kuchni i rewelacyjne owoce morza, specjalność tego miejsca.
darmowy hosting obrazków
Kelner niesie nam pescaito frito (półmisek krewetek i drobnych ryb smażonych na oliwie, doprawionych cytryną i czosnkiem)
darmowy hosting obrazków
Kelner zaraz przyniesie wino.

darmowy hosting obrazków
Krewetki i inne owoce morza kupuje się na targu rybnym lub bezpośrednio od rybaków, są świeże (żywe), o wiele tańsze, niż u nas. I całkiem inaczej smakują.
darmowy hosting obrazków

darmowy hosting obrazków
Różne wariacje na temat smażonych krewetek.
darmowy hosting obrazków
Kalmary równie pyszne. Żałujemy, ze w naszym kraju owoce morza są całkiem innego rodzaju, choć nazwy mają te same.

darmowy hosting obrazków
Oprócz owoców morza w Andaluzji króluje wołowina, a steki są usmażone bez zarzutu, zawsze po uprzedniej konsultacji.

darmowy hosting obrazków
Kolejny andaluzyjski przysmak, spróbowany pierwszy i ostatni raz w Rondzie.  Rabo de Toro,
czyli kawałki byczego ogona duszonego na wolnym ogniu z warzywami, liściem laurowym i odrobiną sherry. Danie dla koneserów. Nigdy więcej! Za to sherry solo - rewelacja!

darmowy hosting obrazków


darmowy hosting obrazków

darmowy hosting obrazków
W Sewilli w cukierni najlepsze były marcepano-nugaty, turrones. Turron to klasyczny andaluzyjski przysmak na Boże Narodzenie, słodka masa, gęsto przetykana  migdałami lub orzechami. Pyszna.

darmowy hosting obrazków
 Tocino de Cielo, co znaczy "niebiański bekon" jest kremowym deserem z polewą z karmelu.
darmowy hosting obrazków
A to znów danie główne: pure ze szparagów z wieprzowiną.

darmowy hosting obrazków
i smażone ryby atlantyckie.
darmowy hosting obrazków
Grillowane mięso jest kruche i soczyste - szkoda, ze w naszych restauracjach rzadko można spotkać podobnie przyrządzone.

darmowy hosting obrazków
Będąc na Półwyspie Iberyjskim koniecznie trzeba zjeść  rozpływaj,ące się w ustach szynki z Jabugo i Travelez, slynne w całej Hiszpanii, produkowane z czarnych świń karmionych żołędziami.
darmowy hosting obrazków
W barze tapas właściciel kroi ją dla nas specjalnym nożem.

darmowy hosting obrazków
Portugalskie “pousadas”, to prywatne zamki, pałacyki i hacjendy przekształcone w kameralne hotele o wysokim standardzie. To miejsca z dala od zgiełku zatłoczonych miejscowości - kawałek autentycznej, pełnej romantyzmu Portugalii. I posiłki w takim miejscu sa też autentyczne, przyrządzone z produktów z własnego gospodarstwa.

darmowy hosting obrazków
Wiejskie śniadanie dla dwojga.

darmowy hosting obrazków
A to już inne okoliczności, przydrożny bar. Wszędzie, w miastach i w najmniejszych wsiach w Portugalii można napić się pysznej, gęstej, aromatycznej i bardzo mocnej kawy.

darmowy hosting obrazków
Marynowane z czosnkiem oliwki to najpospolitsza portugalska przekąska.
darmowy hosting obrazków
Sardhinas assadas, czyli sardynki z grilla najlepiej smakują nad Atlantykiem.
darmowy hosting obrazków
Przypadkowo trafiliśmy w miejsce, gdzie są najlepsze steki świata :) Rodzinna restauracja O Abel
w Gimonde koło Bragancy  z niezwykłym właścicielem-szefem kuchni. Będąc w tamtych okolicach koniecznie trzeba wstąpić.
darmowy hosting obrazków
Po niemal całym dniu pobytu w górskich wioskach czekamy na pachnące w całej sali steki...

darmowy hosting obrazków
Wreszcie lądują na talerzach.
darmowy hosting obrazków
Na deser lokalny ser dojrzewający z kwaskowatą konfiturą.

darmowy hosting obrazków
Popularne danie, salada mista, czyli sałata, pomidory, ogórki, cebula + rewelacyjna lokalna oliwa i ocet.

darmowy hosting obrazków
W Portugalii są świetne sery z mleka owczego, słynie z nich prowincja Alentejo. Na zdjęciu ostry nisa z marynowanymi migdałami.

darmowy hosting obrazków
W południowej Portugalii ulubionym deserem są śmietankowo-serowe babeczki, bardzo delikatne w smaku, jadane na zimno i na gorąco. Tutaj: na dobry początek dnia w hotelowej kawiarni.
darmowy hosting obrazków
A tu proste śniadanie, którym nas poczęstowano w górskiej wiosce (o kamiennych, zagubionych w górach wioskach będzie kolejny wpis): chleb z wiejską, pikantną kiełbasą i oczywiście kawa, tym razem z mlekiem.

darmowy hosting obrazków
Piwo Sagres jest znakomite, delikatne i orzeźwiające.

darmowy hosting obrazków
Nie można być w Portugalii i nie zjeść steku z tuńczyka.
darmowy hosting obrazków
A tu już Maroko: kuskus na słodko z baraniną... hm.

darmowy hosting obrazków
Pikantne, smaczne szaszłyczki jagnięce
darmowy hosting obrazków
Muzyka do obiadu.
darmowy hosting obrazków
Deser, coś niesamowicie słodkiego, tłustego i lepkiego.
darmowy hosting obrazków
Na szczęście można się orzeźwić po tym herbatą z liści mięty.
Pozdrawiam! :)























Załóż bloga

Archiwum

2018
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007

Linki
Kirkuty polskie
Sztetl
Mezuzy
Nepomuki
Leszek Andzel - rowerem po świecie

Księga gości


Napisz do mnie.




Nakarm głodne dziecko 
- wejdź na stronę www.Pajacyk.pl

http://www.nigdywiecej.org

Creative Commons License
Wszystkie zdjęcia na tej stronie są dostępne na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 2.5 Polska.

powered by Ownlog.com & Fotolog.pl