Sycylia, kuchnia


Link 12.12.2010 :: 00:00 Komentuj (2)
W sztuce kulinarnej Sycylii odnajdujemy wpływy kolejnych osadników.
Homer już zachwycał się bogactwem owoców, Normanowie przywieźli ze sobą zwyczaj peklowania ryb w soli, Hiszpanom Sycylia zawdzięcza pomidory i paprykę. Arabowie przywieźli migdały, szafran, trzcinę cukrową, oni też nauczyli mieszkańców wyspy faszerowania warzyw, słodko-kwaśnych sosów i robienia słodkich przysmaków.
darmowy hosting obrazków
W głębi lądu tradycyjne potrawy przygotowuje się z drobiu i mięsa, na rozległych górzystych terenach są doskonałe warunki do hodowli owiec i bydła. Mięso wieprzowe pochodzące z głębi wyspy ma smak pochodzący od owoców opuncji, którymi karmi się zwierzęta, a mięso jest obficie przyprawione ziołami, bujnie rosnącymi na tych terenach.
darmowy hosting obrazków
Wioski na północno-zachodnim wybrzeżu od wieków utrzymują się z połowu tuńczyków, a Mazaro del Vallo ma największą flotę do połowów głębinowych. Wody przybrzeżne są bardzo czyste, Sycylia słynie z doskonalych owoców morza.
darmowy hosting obrazków
Dojrzewają figi...
darmowy hosting obrazków
...i granaty. Sycylijskimi granatami i winoroślami zachwycał się już Homer w Odysei, ustami Odysa, który zadziwiony patrzył na:
...sad duży ciągnął się od brony,

Czteromorgowy, wkoło płotem ogrodzony,

Kędy drzewa wysokie i kwieciem okryte

Rodzą granaty, gruszki, jabłka smakowite,

Słodkie figi. Toż drzewa oliwne tam były,

Przez rok cały tak zimą, jak latem rodziły,

Bo w ciepławym zefirze, co tam wciąż powiewa,

Jeden owoc się kłuje, drugi już dojrzewa,

Jabłko idzie po jabłku, gruszkę gruszka spycha,

Figa figę, i owoc zawsze się uśmiécha.

Widać tam i winnicę, bujną w winogrona,

Część jej duża na upał słońca wystawiona,

Ażeby schły jagody; więc jedne w kosz biorą,

Drugie tłoczą. Wiośnianki dochodzą niesporo.

Tu kwiat ledwie, tam już się rumienią jagody.

darmowy hosting obrazków
Opuncje przywiezione przed wiekami z Nowego Świata i początkowo hodowane w ogrodach tak się rozpleniły, ze w niektórych rejonach wypierają rdzenną roślinność. Ich owoce są słodkie i soczyste, zwane "fica India" są pokryte klującymi drobnymi kolcami, których trudno się pozbyć, gdy wbiją się w dłonie lub usta. Z autopsji ;)
darmowy hosting obrazków
A to nieznane w Polsce owoce podobne do jarzębiny, wielkości średnich jabłek, cierpkie i aromatyczne. Robi się z nich konfitury, dżemy i sosy do mięsa.
darmowy hosting obrazków
Persymonki czyli kaki właśnie zaczynają dojrzewać w sadach.
darmowy hosting obrazków
A te owoce  są z marcepanu. Specjalnością północno-zachodniej Sycylii są pyszne i dekoracyjne wyroby z masy migdałowej, te owoce pochodzą z cukierni w Erice.
darmowy hosting obrazków
Świeżo złowione krewetki, jeszcze ruszając się czekają na kupców.
darmowy hosting obrazków
Morskie węgorze i inne stwory czekają na kucharza.
darmowy hosting obrazków
Sztandarowe włoskie danie - makaron z sosem pomidorowym. Ten jedliśmy w Palazzo Adriano, miasteczku, gdzie powstał Cinema Paradiso.

darmowy hosting obrazków
Na polach złocą się hektary dojrzałych, słodkich, aromatycznych i nabrzmiałych sokiem melonów. Będą  sprzedawane w miasteczkach w cenie 1 euro za wiadro.
darmowy hosting obrazków
Arancini to ryżowe smażone kulki - w sosie pomidorowo-krewetkowym, z dodatkiem oliwy.
darmowy hosting obrazków
Risotto z małżami i sardelami w sosie pomidorowym.
darmowy hosting obrazków
Godne polecenia są kalmary przyrządzane na tysiąc sposobów.
darmowy hosting obrazków
Barwena w słodko-kwaśnym sosie cebulowym (triaglie di scoglio)
darmowy hosting obrazków
W restauracjach możemy wybrać sobie rybkę, która zaopiekuje się kucharz.
darmowy hosting obrazków
Duszone bakłażany w gęstym sosie z kaparami, orzeszkami piniowymi i bazylią są jedną ze specjalności Sycylii Afrykańskiej.

darmowy hosting obrazków
Pora na deser.
darmowy hosting obrazków
Wszystko kusi, ale niestety, należy...
darmowy hosting obrazków
ograniczyć się tylko do kilku małych marcepanowych ciasteczek :)


Załóż bloga

Archiwum

2018
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007

Linki
Kirkuty polskie
Sztetl
Mezuzy
Nepomuki
Leszek Andzel - rowerem po świecie

Księga gości


Napisz do mnie.




Nakarm głodne dziecko 
- wejdź na stronę www.Pajacyk.pl

http://www.nigdywiecej.org

Creative Commons License
Wszystkie zdjęcia na tej stronie są dostępne na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 2.5 Polska.

powered by Ownlog.com & Fotolog.pl